Волстрит остро падна четврти ден по ред

23

На Волстрит во понеделникот, берзанските индекси остро паднаа четврти ден по ред, бидејќи инвеститорите стравуваат дека немилосрдно високата инфлација на ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки поагресивно од очекуваното.
Dow Jones се лизна за 876 поени, или 2,79 отсто, на 30.516 поени, додека S&P 500 потона за 3,88 отсто, на 3.749 поени, а индексот Nasdaq 4,68 отсто, на 10.809 поени.

Најголемата светска берза е под силен притисок од петокот, кога беше објавено дека потрошувачките цени во мај пораснале неочекувано силно за 8,6 отсто, што не е забележано повеќе од 40 години.

Како резултат на тоа, беа уништени надежите дека инфлацијата го достигна врвот во април и дека нејзините притисоци ќе се намалат. Поради немилосрдно високата инфлација, инвеститорите стравуваат дека ФЕД ќе биде поагресивен од очекуваното во заострувањето на монетарната политика.

ФЕД ги зголеми каматните стапки за 0,75 процентни поени од март и сега се движи од 0,75 до 1 отсто, а се проценува дека ќе ги зголемат за дополнителни 0,50 процентни поени во јуни и јули, а можеби и во септември.

Но, сега се шпекулира за зголемување на каматните стапки за 1,75 процентни поени до септември.

Аналитичарите на Goldman Sachs вчера изјавија дека ФЕД може да ги зголеми каматните стапки за по 0,75 процентни поени во јуни и јули.

Затоа, најважното прашање сега е дали челниците на ФЕД ќе ги зголемат каматните стапки за 0,50 или 0,75 процентни поени на редовната седница во среда.

„Уште минатата недела, пазарот се обиде да расте врз основа на идејата дека инфлацијата достигна врв во април и дека ФЕД нема да биде премногу агресивен. Но, тие тези пропаднаа во петокот со Извештајот за потрошувачки цени во мај, кој покажа дека инфлацијата се вкоренила каде и да погледнете“, рече Рос Мејфилд, стратег во Baird.

Инвеститорите дури стравуваат дека агресивното зголемување на каматните стапки на ФЕД може да ја турне американската економија во рецесија.