Волстрит падна пред извештаите за американската инфлација

13

На Волстрит вчера, берзанските индекси ги загубија речиси сите добивки од претходниот ден, бидејќи инвеститорите се склони кон ризик пред објавувањето на извештајот за инфлацијата во САД, што може значително да влијае на насоката на пазарот.

Dow Jones загуби 0,05 отсто, на 34.645 поени, додека S&P 500 се лизна за 0,57 отсто, на 4.461 поен, а индексот Nasdaq се намали за 1,04 отсто, на 13.773 поени.

Падот на индексот е последица на одбивноста кон ризик на инвеститорите пред извештајот за инфлацијата. Извештајот за потрошувачките цени ќе биде објавен денеска, а утре извештај за цените на производителите во САД во август.

Инвеститорите се загрижени за скокот на цената на нафтата за повеќе од еден процент
Аналитичарите очекуваат дополнително намалување на инфлаторните притисоци. Во тој случај, пазарот би можел да продолжи да расте бидејќи тоа ќе ги потврди надежите на инвеститорите дека американската централна банка нема дополнително да ги зголеми каматните стапки.

Сепак, инвеститорите вчера ги загрижи скокот на цената на нафтата за повеќе од еден процент, на нови највисоки нивоа годинава, што би можело значително да влијае на растот на инфлацијата во наредните месеци.

Во тој случај, инфлацијата би останала покачена, а каматните стапки на ФЕД би останале покачени подолг период од очекуваното. А тоа негативно би се одразило на пазарот на капитал.