Волстрит падна втор ден по ред

6

На Волстрит, цените на акциите паднаа втор ден по ред, бидејќи податоците за силниот раст на американскиот услужен сектор ги зголемија стравувањата дека ФЕД ќе ги задржи каматните стапки повисоки отколку што се надеваа инвеститорите.

Dow Jones загуби 0,57 отсто, на 34.443 поени, додека S&P 500 се лизна за 0,70 отсто, на 4.465 поени, а индексот Nasdaq загуби 1,06 отсто, на 13.872 поени.

Индексот падна втор ден по ред поради извештаите за посилен раст од очекуваниот во услужниот сектор во САД.

ИСМ индексот на активност во тој сектор во август порасна на 54,5 поени, додека аналитичарите очекуваа 52,5 поени, а пораснаа и набавните цени во тој сектор.

Додуша, тоа не ги промени оценките на аналитичарите за зголемувањето на каматните стапки. Огромното мнозинство од нив очекуваат дека американската централна банка ќе ги остави каматните стапки непроменети на состанокот во септември, а повеќето од нив сметаат дека ФЕД нема дополнително да ги зголеми каматните стапки ниту во ноември.

Сè поизвесно е дека ФЕД нема да почне да ги намалува каматните стапки
Сепак, поради отпорноста на економијата, како и покачената инфлација, сè поверојатно е дека ФЕД нема да почне да ги намалува каматните стапки толку брзо како што се надеваа инвеститорите.

„Посилните од очекуваните податоци од услужниот сектор покажуваат дека инвеститорите сè уште слабо читаат од талогот на дното на шолјата кафе по пандемијата. Инвеститорите се надеваат дека ФЕД наскоро ќе почне да ги намалува каматните стапки, но економијата не забавува и инфлацијата не паѓа толку брзо што ФЕД би можел да почне да ги намалува каматните стапки во догледна иднина“, вели Керол Шлајф, директорка во БМО.

Така, остануваат отворени прашањата дали ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки уште еднаш и колку долго ќе ги држи на покачени нивоа.

Затоа, во наредниот период насоката на пазарот најмногу ќе зависи од шпекулациите за овие прашања.

И на европските берзи вчера паднаа цените на акциите. Лондонски FTSE индексот ослабе за 0,16 отсто, на 7.426 поени, додека франкфуртски DAX се лизна за 0,19 отсто, на 15.741 поен, а париски CAC за 0,84 отсто, на 7.194 поени.