Волстрит порасна четврти ден по ред

18

На Волстрит, цените на акциите во четвртокот пораснаа четврти ден по ред, бидејќи извештајот за цените на производителите потврди дека инфлаторните притисоци во САД се намалуваат.

Dow Jones зајакна 0,14 отсто, на 34.395 поени, додека S&P 500 порасна за 0,85 отсто, на 4.510 поени, а Nasdaq индексот порасна за 1,58 отсто, на 14.138 поени.

Откако завчера тоа го покажаа податоците за потрошувачките цени, вчера и извештајот за цените на производителите потврди дека инфлаторните притисоци во САД се намалуваат.

Производните цени се зголемија во јуни за само 0,1 отсто на годишно ниво, што е нивен најблаг раст од средината на 2020 година, додека нивниот раст беше 0,9 отсто еден месец претходно.

Се очекува уште едно зголемување на каматите
Ова се подобри податоци отколку што очекуваа аналитичарите, па го зајакнаа уверувањето на инвеститорите дека американската централна банка наскоро ќе стави крај на циклусот на зголемување на каматните стапки, кој трае повеќе од една година.

Цените на акциите вчера пораснаа и на европските берзи. Лондонски FTSE индекс зајакна 0,32 отсто, на 7.440 поени, додека франкфуртски DAX зајакна 0,74 отсто, на 16.141 поен, а париски CAC 0,50 отсто, на 7.369 поени.