Волстрит порасна пред извештајот за инфлацијата во САД

17

На Волстрит, акциите пораснаа втор ден по ред во вторникот, бидејќи инвеститорите се надеваа дека новиот извештај ќе покаже дека инфлаторните притисоци во САД продолжуваат да се намалуваат.

Dow Jones зајакна 0,93 отсто, на 34.261 поен, додека S&P 500 порасна за 0,67 отсто, на 4.439 поени, а Nasdaq индексот зајакна 0,55 отсто, на 13.760 поени.

Порастот на индексот се должи на надежта на инвеститорите дека јунскиот извештај за потрошувачките цени, објавен во среда, ќе покаже дека инфлациските притисоци во САД продолжуваат да се намалуваат.

ФЕД повторно ќе ги зголеми каматните стапки
Во четврток, пак, ќе биде објавен извештајот за продажните цени во јуни. Меѓу другото, од овие податоци ќе зависат и понатамошните одлуки на американската централна банка за каматните стапки.

Деновиве неколку функционери на ФЕД изјавија дека ќе треба дополнително да се зголемат каматните стапки за да се потисне инфлацијата, но и дека се ближи крајот на циклусот на покачување на каматните стапки.

На состанокот во јуни, лидерите на ФЕД ги оставија каматните стапки непроменети додека не се види како сегашното заострување на монетарната политика ќе влијае на економијата и на инфлацијата.

Аналитичарите сметаат дека е речиси сигурно дека ФЕД на состанокот овој месец ќе ги зголеми каматните стапки за 0,25 процентни поени.

Меѓу најголемите добитници вчера беа акциите во енергетскиот сектор, благодарение на силниот раст на цената на нафтата.

Цените на акциите на банките значително се зголемија
Значително пораснаа и цените на акциите на банките бидејќи инвеститорите се надеваат дека кварталните деловни резултати на банките ќе бидат добри со оглед на тоа што каматите значително пораснаа во последната година.

Сезоната за објавување на деловните резултати на банките и компаниите во вториот квартал започнува на крајот на оваа недела.

Во анкетата на Ројтерс, аналитичарите проценуваат дека заработката на компаниите од индексот S&P 500 во изминатиот квартал била за 6,4 отсто помала отколку во истиот период минатата година.

Цените на акциите вчера пораснаа и на европските берзи. Лондонски FTSE индекс зајакна за 0,12 отсто, на 7.282 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 0,75 отсто, на 15.790 поени, а париски CAC зајакна за 1,07 отсто, на 7.220 поени.