Вредноста на компанијата надмина 2 трилиони долари, но моралот во компанијата е низок и постои недоверба

46

Гледајќи ја состојбата на берзата, Алфабет, чадор-компанијата чиј дел е Гугл е во одлична ситуација. Вредноста на акцијата постојано се зголемува, додека пазарната вредност се проби на 2 трилиони долари. На прв поглед може да се заклучи дека атмосферата во компанијата е одлична и дека вработените се задоволни од состојбата во компанијата и нивните работни места.

Но, таа приказна е далеку од вистината. Она што се случува паралелно со растот на приходите и поскапувањето на акцијата се отпуштања и растечко незадоволство на вработените.

Компанијата неодамна се впушти во сериозно намалување на трошоците што остави повеќе од 12.000 луѓе без работа, што беше една од темите за кои разговараа вработените со извршниот директор Сундар Пичаи и финансиската директорка Рут Порат за време на неодамнешниот состанок. На интерниот форум на вработените во Google, чии соопштенија ги следат и челниците на компанијата, т.е. тие го добиваат своето резиме подготвено за нив од вештачката интелигенција, меѓу кои се споменува значителен пад на моралот, зголемување на недовербата и неповрзаноста меѓу лидерите и работната сила, а вработените сакаат да знаат што ќе направат лидерите на компанијата за да го зголемат моралот и доверба кои беа клучни за успехот на Alphabet, односно Google.

Исто така, на тој форум вработените поставуваа прашања за тоа кога позитивната финансиска состојба во компанијата ќе се одрази на платите на вработените. Кога компензацијата на вработените правично ќе го одразува успехот на компанијата и дали постои свесна одлука за одржување на ниски плати поради падот на пазарот на труд?, е едно од прашањата на форумот што го одржува ставот на сè понезадоволните вработени.

Отпуштањата и финансиите не се единствената причина за незадоволство. Најавата за враќање во канцеларијата, откако се навикнаа да работат од дома за време на пандемијата, како и потпишувањето договор со американската војска, беше тешко за многумина, а покрај гореспоменатите отпуштања, вклучуваше и намалување на трошоците, откажување на одредени бенефиции на кои вработените се навикнаа со текот на годините.

Меѓу другите критики на вработените кон раководството на компанијата, врз основа на разговори со вработените, тие особено ги истакнуваат пократките рокови за проекти кои треба да ги исполнат со помалку ресурси, а се споменуваат и помалку можности за внатрешен напредок во компанијата.

Зборувајќи пред вработените, Пичаи рече дека водечките луѓе на компанијата се одговорни за падот на моралот, а што се однесува до отпуштањата, тој нагласи дека за време на пандемијата вработиле премногу луѓе, па морало да има „курс корекција“. Како што подоцна компанијата им објасни на новинарите на CNBC, Alphabet ќе продолжи да инвестира во своите највисоки приоритети (еден од нив е вештачката интелигенција, се разбира) и ќе продолжи да вработува во тие области.

Состојбата во овој технолошки гигант, и покрај одличните резултати, не е идеална и ќе биде интересно да се следат следните чекори што ќе ги преземе – од потенцијални нови отпуштања до финансиски надомест за вработените за добро завршената работа.