Вредноста на нафтата на лондонскиот пазар повторно е близу 100 долари

13

Цените на нафтата се зголемија за повеќе од 1 отсто во четвртокот, откако Меѓународната агенција за енергија (ИЕА) ја зголеми својата прогноза за раст на побарувачката на нафта оваа година, бидејќи зголемувањето на цените на природниот гас поттикна некои потрошувачи да се префрлат на нафта. Растот на цените продолжи и во претпладневното тргување.

Цената на барелот на лондонскиот пазар моментално е 99,80 долари, додека на американскиот пазар е 94,38 долари, се наведува на веб-страницата за OilPrice.com.

„Цените на природниот гас и електричната енергија се искачија на нови нивоа, поттикнати од преминот од гас на нафта во некои земји“, објави агенцијата во месечниот извештај во кој ја зголеми својата перспектива за побарувачка оваа година за 380.000 барели нафта дневно.