Вредноста на нафтата на светските берзи повторно флуктуира

38

Цените на нафтата на меѓународните пазари паднаа под 91 долар во вторникот, бидејќи инвеститорите се загрижени поради можноста зголемувањето на каматните стапки во САД (САД) да предизвика рецесија што ќе ја намали побарувачката за нафта. Во претпладневното тргување цената на барел нафта од типот брент повторно е над 92 долари.

Според податоците на OilPrice.com, цената на барелот моментално на лондонскиот пазар е 92,75 долари. На американскиот пазар маслото WTI се продава по цена од 86,03 долари.

Трговците го насочуваат вниманието на состанокот на американската централна банка (ФЕД), која се подготвува денеска повторно да ги зголеми каматните стапки, можеби за три четвртини од процентниот поен, за да ја ограничи инфлацијата. Повисоките трошоци за задолжување ќе го намалат економскиот раст и побарувачката за нафта, пренесува агенцијата Мина, повикувајќи се на SEEbiz.

Ваквите очекувања за каматните стапки му помагаат на доларот, кој во вторникот се одржа блиску до своето највисоко ниво во последните две децении, дополнително ја намалува побарувачката за нафта поради намалената куповна моќ кај пазарните учесници со други валути.

Додека Соединетите Американски Држави и еврозоната ја заоструваат монетарната политика, кинеската централна банка ги задржа каматните стапки на чекање во вторникот, балансирајќи помеѓу поддршката на нестабилната економија и слабеењето на јуанот.

Банката на Англија ќе ја објави својата одлука за каматната стапка во четврток.

На растот на цената на нафтата во вторникот влијаеја и очекувањата дека најновите извештаи ќе покажат пораст на залихите во САД, за околу два милиони барели, покажува истражувањето спроведено од Ројтерс.

Притисоци создава и планот на американското Министерство за енергетика да продаде до десет милиони барели нафта од стратешките резерви со рок на испорака во ноември. Министерството со тоа ги продолжи роковите во планот за продажба на вкупно 180 милиони барели од залихите со цел да се спречи поскапувањето на горивата.