VW и SEAT инвестираат 10 милијарди евра во најголемата корпоративна инвестиција во историјата на Шпанија

43

Производителите на автомобили Volkswagen Group и SEAT S.A. најавија планови за претворање на Шпанија во мека за производство на електрични автомобили во Европа.

Двете компании заедно со нивните партнери ќе инвестираат колосални 10 милијарди евра во активности чија главна задача ќе биде да обезбедат идно производство на електрични автомобили и ќелии на батерии за нив.

Ова е најголемата индустриска инвестиција во економската историја на земјата.

Инвестицијата предвидува создавање гига фабрика за батерии во градот Сагунто, кој се наоѓа на 30 километри од Валенсија и има само 65.000 жители.

Изградбата ќе започне во првиот квартал на 2023 година и ќе отвори повеќе од 3.000 работни места. Домаќин на објектот ќе биде деловниот парк „Парк Сагунт“, кој ќе се простира на површина од 200 хектари.

Фабриката ќе има годишен капацитет од 40 GWh и ќе снабдува со батерии погоните на Volkswagen Group во Марторел и Памплона. Самите фабрики, пак, ќе почнат да произведуваат електрични автомобили. Фабриката ќе набави и соларен парк од 250 хектари, кој ќе се наоѓа на само 10 километри од него и ќе обезбедува 20% од потребната енергија.

„Групата Volkswagen, SEAT S.A. и шпанската влада имаат заедничка визија: да ја претворат Шпанија во европски центар за електрична мобилност“, рече Херберт Дис, извршен директор на германскиот производител.

Фабриката ќе биде трета од шесте планирани за изградба во Европа. Конкретната инвестиција во неа изнесува 3 милијарди евра, а уште 5 милијарди евра ќе инвестира производителот SEAT во развој на модели на електрични автомобили и приспособување на производството за нив.