Walmart почнува програма за испорака со автономни возила во Остин, Мајами и округот Колумбија

16

Walmart ќе ја прошири својата програма за набавки на автономни возила, откако ќе ги вклучи Ford Motor и Argo AI. Најавената соработка ќе вклучува употреба на модел Ford Escape со хибриден погон и со напредна технологија Argo AI, за испораки направени од Walmart во Мајами, Округот Колумбија и градот Остин, Тексас.

Програмата ќе им овозможи на корисниците на Walmart да нарачуваат намирници и други предмети преку Интернет, по што пакетот ќе им биде доставен со автономно возило, пишува The Verge.

„Возбудени сме што ќе ги прошириме нашите напори за подобрување на автономната испорака на три нови пазари заедно со Argo и Ford“, рече Том Вард, виш потпретседател за испорака на Walmart. „Оваа соработка ќе ни овозможи да ги доставиме производите до домовите на нашите клиенти со неспоредлива брзина и леснотија.

Walmart и Ford започнаа пилот-програма со автономни возила во 2018 година. Малопродажниот гигант во моментов управува со пилот -проект за автоматска испорака, за кој е ангажиран Cruise, во кој удел имаат и Gatik, General Motors и самиот Walmart.

Нарачувањето намирници преку Интернет е централен дел од програмата за членство во Walmart +, која беше лансирана пред една година. Една од придобивките од програмата е бесплатна, неограничена достава на намирници до домот на клиентот. Цената на оваа услуга се натпреварува со висината на надоместокот за користење на услугите за испорака на Amazon Prime.

Walmart, како најголем продавач на намирници во САД, забележа драматично зголемување на продажбата преку Интернет за време на пандемијата, бидејќи голем број потрошувачи останаа во своите домови. Продажбата преку е-трговија во САД порасна за 79 проценти во последната фискална година, која заврши на 31 јануари. Сепак, Walmart се уште не остварува профит во овој деловен сегмент, бидејќи има високи трошоци во напорите да го автоматизира што е можно повеќе.

Новиот деловен договор со Ford и Argo значи дека на трите споменати локации ќе бидат распоредени мали флоти на автономни возила, со план да се прошират со текот на времето. Argo AI, чиј сопственик е Ford заедно со германскиот производител на автомобили Volkswagen, веќе извесно време тестира возила со автономни возила со својот АИ систем за управување.