За скандалот со Кина – Извршниот одбор на ММФ ја потврди целосната доверба во Георгиева

17

Извршниот одбор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја потврди целосната доверба во директорката на фондот, Кристалина Георгиева, откако ги испита обвинувањата против неа за наводни притисоци врз вработени во Светска банка да изменат податоци за Кина.

Извршниот одбор ја донесе одлуката по проучувањето на извештајот на адвокатската фирма Вилмер Хејл, во кој се обвинува Георгиева дека извршила притисок врз нејзиниот персонал во 2017 година, кога таа беше извршен директор на Светска банка, да ги измени податоците за Кина со цел да го подобри резултатот на земјата на Дуинг Бизнис скалата.

Одборот вчера соопшти дека има доверба во посветеноста на Георгиева да ги задржи највисоките стандарди на управување и интегритет.

Истовремено, тие истакнаа дека планираат дополнителни чекори за зајакнување на мерките за заштита на непристрасноста на вработените во ММФ, како и обезбедување канали за поплаки и несогласувања.

Американската министерка за финансии Џенет Јелен и порача на Георгиева дека извештајот за работата на Светска банка „покренал легитимни прашања”, но дека поради недостаток на директни докази, менувањето на раководството на ММФ било неоправдано.

Таа нагласи дека „треба да се преземат проактивни чекори за зајакнување на интегритетот и кредибилитетот на ММФ”, а Георгиева и другите лидери на ММФ мора да ја обноват својата посветеност кон транспарентност во истражувањето, анализите и политиките на фондот, се наведува во соопштението на Министерството.