Закрепнувањето од пандемијата ја уништува вредноста на акциите на Zoom

15

Zoom Video Communications ги објави резултатите од својот прв деловен квартал, кој ја надмина заработката од една милијарда долари, но исто така посочи дека намалувањето на побарувачката за видео комуникации ќе биде побрзо отколку што се очекуваше поради укинувањето на мерките за безбедност за време на пандемијата, по што вредноста на нејзините акции падна за дури 11 проценти.

Компанијата во понеделникот прогнозираше приход од третиот квартал помеѓу 1,015 милијарди и 1,020 милијарди долари, во споредба со просечната проценка на аналитичарите од 1,013 милијарди долари, според Refinitive.

Тоа укажува на зголемување од околу 31,2 проценти во споредба со истиот период претходната година, во споредба со повеќекратните стапки на раст во текот на 2020 година, кога кризата поради вирусот „Ковид-19“ практично ја лансираше компанијата меѓу информатичките гиганти.

„Очекувавме такво забавување да се случи до крајот на годината, но сепак се случи побрзо отколку што предвидувавме“, рече финансискиот директор на компанијата, Кели Стекелберг, пренесе Ројтерс.

Zoom се соочи со притисок оваа година, бидејќи вакцинациите ги охрабруваат училиштата да се отворат и повеќе компании да ги вратат своите вработени во канцеларии. Конкуренцијата, како што се Cisco WebEx или Microsoft Teams, исто така ги намали агресивните кампањи за освојување договори за големи компании.

Во Zoom очекуваат пад на приходите од компании со 10 или помалку вработени. Оваа група се состои главно од мали и средни претпријатија кои ги плаќаат сметките месечно.

Прилагодената заработка во третиот квартал се предвидува да биде помеѓу 1,07 и 1,08 долари по акција, во споредба со претходните очекувања од 1,09 долари по акција.

Аналитичарите велат дека компанијата ќе се обиде да го запре забавувањето на растот со агресивно проширување на својата платформа и преку Zoom Phone, облак производ за деловни корисници.

Неодамна, Zoom објави дека ќе го преземе производителот на софтвер во колцентри „Five9“ за 14,7 милијарди долари, како и германската фирма Kites GmbH, која помага во преведувањето јазици во реално време.