Земја која се опоравува од кризата – отворени над милион работни места

159

Повеќе од милион работни места беа создадени во Канада од јуни до јули, што е знак дека е во тек економското закрепнување. Областите на трговија, транспорт и јавни услуги се гранки каде економското закрепнување е најинтензивно.

Институтот за истражување на ADP проценува дека бројот на работни места се зголемил за 1.149.800 низ целата земја во овој период, по постојан пад помеѓу март и јуни.

Податоците објавени во четвртокот не земаат предвид нови работни места во земјоделскиот сектор, кои честопати се сезонски во овој период. Според ADP, областите на трговија, транспорт и јавни услуги се гранки каде економското закрепнување е најинтензивно.

Во овие сектори имаше 340.000 нови работни места сектори во јули отколку во претходниот месец.

Зголемувањето беше значајно и во здравството, рекреацијата, сместувањето и градежништвото.

“Пазарот на трудот се зголеми во јули, бидејќи компаниите почнаа повторно да се отвораат. Го зголемуваме бројот на работни места во сите индустрии“, вел Аху Илдирмаз, потпретседател идиректор на истражувачкиот институт ADP.

Фото: Pixabay