Зголемена побарувачка за бакар поради зголемената продажба на е-возила

50

Њујоршката банка Голдман Сакс соопшти дека зголемената употреба на електрични возила (ЕВ) е знак дека побарувачката на бакар во секторот ќе достигне еден милион тони (mt) оваа година, зголемувајќи се на 1,5 милиони во 2025 година.

„Поради високопроводната природа на бакарот, тој е идеален кандидат за трансформација и пренос на електрична енергија во електричните возила“, се вели во своето предвидување на банката, пренесува Ројтерс.

Минатата година, производството на електрични возила помогна да се зголеми глобалната побарувачка за бакар за две третини.

Голдман наведе дека нејзините аналитичари се  оптимистични во врска со електричните возила, очекувајќи „силна продажба во Кина, поттикната од пониските цени и силната побарувачка за електрични возила што се зголеми до 2023 година“.