Златото го проби нивото од 2.300 долари

14

Геополитичките и структурните фактори го ставија златото во позиција да достигне 2.600 долари за унца во рок од една година, според еден пазарен ветеран.
Скапоцениот метал достигна рекордни височини оваа година, вклучително и уште еден во четвртокот, кога златото се проби над 2.300 долари пред малку да попушти. Во петокот рано се тргуваше околу 2.278 долари за унца.

Причините зад неговиот пораст – и колку повисоко може да оди на блиска до среден рок – се жешки теми меѓу инвеститорите, особено затоа што добивките на берзата остануваат силни, пренесува SeeBiz.

Јуерг Кинер, главен инвестициски директор во Swiss Asia Capital, во средата за „Street Signs Asia“ на CNBC изјави дека неговата анализа на напредната крива за злато „изгледа фантастично“.

„Ако ја погледнете вашата крива напред една година, тоа е околу 26 [2.600 долари]. Мислам дека би можеле да бидеме многу брзи бидејќи земаме 23 [2.300 долари], има многу затворена побарувачка“, рече тој.

Тој додаде дека колапсот на акциите на пазарот на злато става „многу деривативни структури“ на ризик.

На златото обично се гледа како на таканаречено безбедно засолниште, а исто така и како на потенцијална заштита од инфлација.

Геополитиката беше наведена од неколку аналитичари како основа за среднорочен митинг за златото, во услови на војни во Газа и Украина, претстојните избори во САД и можноста за рецесија во големите економии.
Друг често споменуван фактор е веројатноста за намалување на каматните стапки од страна на Федералните резерви на САД, од кои три се очекуваат оваа година. Пониските трошоци за задолжување обично ја зголемуваат привлечноста на златото бидејќи инвеститорите се оддалечуваат од средствата со фиксен приход како обврзниците.