Значителни падови на крипто-пазарот се неизбежни, вели аналитичар

52

Герет Соловеј, главен пазарен стратег на InTheMoneyStocks.com, предвидува дека Биткоинот може да се прилагоди на 12.000 долари.

Говорејќи во интервју за „Stansberry Research“, Соловеј рече дека корекцијата останува можна бидејќи Биткоин никогаш не ја доживеал сегашната средина, карактеризирана со квантитативно олеснување од страна на Федералните резерви.

Интересно, Соловеј рече дека тврдењето дека БТК е хеџ против инфлацијата е „мит“.

Додека Биткоин се обидуваше да најде стабилност над нивото од 30.000 долари, стратегот ја постави следната цел за водечката криптовалута од 20.000 долари. Тој нагласи дека Биткоин мора повторно да го тестира секое од двете нивоа врз основа на историските движења на цените.

„Ниското ниво на опсегот е сведено на 12.000 долари. Ако ги погледнете претходните циклуси како 2017 година, кога го достигна својот врв, до крајот на „мечкиниот пазар“ Биткоинот се прилагоди од 80 на 85%; погодете каде е 80% до 85%? Точно околу 12.000 долари. Отсекогаш беше мит дека ќе „сјае“ во време на инфлација бидејќи никогаш не сме имале инфлација од почетокот на Биткоинот“, рече Соловеј.

Сепак, тој тврди дека долгорочните изгледи на Биткоин остануваат високи, и покрај зголемената нестабилност во 2022 година.

Соловеј додаде дека сегашното движење на цената на БТК може да влијае и на прифаќањето на средствата од страна на земјите по конференцијата организирана од Ел Салвадор.

Коментирајќи го колапсот на Terra, Соловеј изрази став дека инцидентот може да има долгорочно позитивно влијание врз крипто-секторот од регулаторна гледна точка. Тој призна дека за да расте секторот има потреба од регулација, а колапсот на LUNA може да ги активира регулаторите да ги заштитат инвеститорите.

„Се надевам дека од ова може да произлезат добри работи, што значи дека треба владите да влезат и да имаат некаква регулатива за да спречат такви работи да се повторат. Мислам дека ова може да биде позитивно на долг рок, можеби вакво нешто треба да се случи за да се активира оваа регулатива“, рече тој.

Додека некои инвеститори ја купија LUNA среде колапсот, Soloway предупреди дека потегот не може да функционира на долг рок поради разводнувањето на криптовалутата. Генерално, стратегот на пазарот забележа дека колапсот е несреќен за крипто-секторот, имајќи предвид дека довербата е од суштинско значење за растот на пазарот.

Соловеј, исто така, рече дека колапсот на LUNA им помогна на Биткоин и Етереум да се истакнат како единствени сигурни криптовалути. Сепак, тој истакна дека со цел двете средства да останат доминантни, најмалку 95% од другите монети мора да бидат избришани и да го репродуцираат колапсот на dot.com ерата.