Зошто БП, Шел и другите нафтени компании заработуваат толку многу?

98

Големите нафтени компании – од BP и Shell со седиште во Велика Британија до меѓународните гиганти како Exxon Mobile и норвешката Equinor – објавуваат неверојатни бројки за профит.

Потсетуваме дека на почетокот на овој месец Шел го забележа највисокиот рекорд во историјата на компанијата, со што ги надмина прогнозите на аналитичарите.

Сите тие имаат корист од зголемувањето на цената на нафтата и гасот по инвазијата на Украина, пишува Би-Би-Си.

И додека тие го собираат профитот, луѓето ширум светот се борат да ги платат сметките за струја и да стават гориво во своите автомобили – што доведува до чести повици за повисоки даноци за нафтените компании.

Како заработуваат толку пари и дали владите треба да ги „запрат“?

Нафтата и гасот се тргуваат низ целиот свет, а ако залихите се ниски, а побарувачката е висока – продавачите можат да наплатат повеќе и цената се зголемува. Пред војната во Украина, Русија беше најголемиот светски извозник на нафта и природен гас.

Голем дел од парите што луѓето ги платија за да ја купат таа нафта и гас отидоа во руската влада – тој извоз изнесуваше 45% од буџетот на руската влада во 2021 година. По инвазијата, западните земји, вклучувајќи ги ОК и ЕУ, се обидоа да го запрат ( или барем масовно да го намали својот увоз на енергија од Русија, со цел да се избегне „финансирање на руската армија и поддршка на непријателскиот режим“.

Земјите кои не сакаа да купуваат од Русија мораа да плаќаат многу повисоки цени за нафтата произведена на друго место.

Цените на нафтата веќе растеа и како што економиите повторно се отворија по Ковид-19, на луѓето им требаше повеќе гориво.

Ден по руската инвазија, цената на нафтата се искачи над 100 долари за барел и достигна врв од над 127 долари во март, пред да се врати на околу 85 долари.

Цените на бензинот исто така пораснаа по инвазијата.

Јасно е дека нафтата и природниот гас се клучни за речиси секој аспект од модерниот живот. Поточно, маслото се користи за производство на бензин и дизел, а природниот гас – за греење и готвење. Тие се користат и во земјоделството, производството на електрична енергија и други индустриски процеси: од ѓубрива до пластика.

Така, континуираниот пораст на цените на нафтата и гасот ги зголемува трошоците за многу други работи што ги купуваме, предизвикувајќи криза на трошоците на животот што зафати милиони земји во последниве месеци.

Како што објаснува Би-Би-Си, зголемувањето на цените значи повеќе профит, бидејќи нафтените компании заработуваат пари со лоцирање на резервите на нафта и гас закопани во карпи под површината на земјата и дупчење за да се ослободат.

Трошоците не варираат толку колку што цената оди нагоре или надолу, но парите што ги заработуваат од продажбата се разликуваат. Така, кога цените на нафтата се зголемија по инвазијата на Украина, парите што овие компании ги заработија од продажба на нафта и гас исто така значително се зголемија.

БП во вторникот објави рекорден годишен профит од 27,7 милијарди долари (23 милијарди фунти) за 2022 година, бидејќи ги намали плановите за намалување на количината на нафта и гас што ги произведува до 2030 година. Тој профит беше двојно поголем од претходната година.

Профитот на „Шел“ треба да достигна 39,9 милијарди долари (32,2 милијарди фунти) во 2022 година, двојно повеќе од претходната година.

Фото: Pixabay