Зошто гигантот за недвижнини врти нов лист?

114

Групацијата Zillow, гигант за недвижнини, објави дека ќе ја затвори својата филијала за купување домови, Zillow Offers, и ќе отпушти четвртина од својот персонал, или околу 2.000 луѓе, откако откри дека единицата претрпела неверојатни загуби. Извршниот директор на Zillow, Рич Бартон, сугерираше дека понатамошното инвестирање во овој бизнис може да ја загрози целата компанија.

Веста и нанесе удар на компанијата за недвижнини од 20 милијарди долари, чиј раст зависеше токму од овој бизнис, кој вклучуваше брзо купување и продавање куќи за профит.

До неодамна, Бартон, кој е ко-основач на Zillow од 2004 година, замислуваше да ја претвори компанијата во гигант кој ќе купува и продава 20.000 домови годишно и ќе генерира 20 милијарди долари приход во наредните години, пишува Business Insider. Разговарајќи за заработката на Zillow во третиот квартал, Бартон наместо тоа откри дека единицата била преплавена со загуби од стотици милиони долари, драматичен пресврт во богатството, бидејќи директорите на компанијата во последните квартали го опишаа бизнисот како на работ на профитабилност.

Бартон рече дека Zillow не може да ја совлада основната област на брзо купување и продавање. „Во суштина, не бевме во можност да ги предвидиме идните цени на домовите до нивото на точност што го прави ова безбеден бизнис“, рече Бартон.