Зошто не треба да се користи зборот НЕУСПЕХ

71

Британско-американскиот автор, мотивациски говорник и маркетинг консултант Сајмон Синек неодамна зборуваше за разликата помеѓу зборовите „неуспех“ и „грешка“. Како што истакна, тој секогаш претпочита да го користи зборот „грешка“ пред да го употреби зборот „неуспех“.

Тој ги спореди овие два збора со катастрофална болест. Тој вели дека проблемот со зборот „неуспех“ е сличен на проблемот со зборот „рак“. Значи, ракот може да биде во екстремно напредна фаза, толку многу што некој е на работ на умирање, но може да биде и бениген, од кој луѓето генерално имаат добри шанси да закрепнат.

Неуспех: може или не може да биде сериозен
Според него, слично е и со зборот „неуспех“. Затоа, неуспех се нарекува и кога нешто е навистина сериозно, но и нешто многу занемарливо.

„Тогаш, неуспехот е нешто што сакаме да го избегнеме, но грешката или падот е нешто што се случува природно. Може да се случи да паднеме или да погрешиме, но тоа значи дека ќе можеме да станеме“, вели Синек. Како што додава тој, единствениот пат кога ќе не успеете или ќе направите грешка е кога ќе ги поместите своите граници.

Синек верува дека кога некој ќе направи грешка на работа, лидерите не треба да кажат „Што направи?!“, туку треба да се обидат со: „Добро, ајде да се обидеме повторно“ или „Како можам да ти помогнам да го поправиш?“.

Без страв дека вработените ќе останат без работа
На овој начин, лидерите имаат способност да ги охрабрат луѓето да се обидат и да преземаат ризици, а за луѓето тоа значи сигурност дека нема да ги загубат своите работни места без оглед на тоа што ќе направат грешка.

„Мораме да им дадеме на луѓето шанса да направат грешка, но и можност да научат како да ја поправаат, и да ги научиме и помагаме на патот“, вели тој и додава дека секој од нас направил милион грешки, но дека е токму онаму каде што сме, затоа што некој рече: „Во ред, ти си идиот, но обиди се пак“.