Зошто Solana (SOL) може да донесе огромни иновации во овој сектор?

30

Милијардерот инвеститор Чамат Палихапитија верува дека Solana (SOL) ќе игра улога во поткопувањето на гигантските платежни компании.

Во новото интервју за All-In Podcast, Палихапитија рече дека има скок во активноста во секторот плаќања во изминатите 90 дена.

„Мислам дека Visa и Mastercard го прават најглупавото нешто што можеле да го направат, како дуо што ги зголемува цените, особено во време на инфлација, каде што едноставно има недостаток на целосно знаење и чувствителност во моментот“.

Палихапитија забележува дека одлуката за зголемување на цените „создава поттик за поткопување“. Тој го гледа претендентот на Solana како дел од ова претстојно уривање.

„Оваа недела можев да видам малку под капакот на Solana Pay и тоа е навистина возбудливо. Така да, сè доаѓа, мислам. Тоа е како рој активности за да се урнат овие компании (Visa и Mastercard)“.

Solana Pay е децентрализиран протокол за плаќање peer-to-peer кој започна во февруари.

„Главната премиса зад Solana Pay е дека плаќањето и основната технологија се трансформираат од неопходна услуга во вистински канал за комуникација помеѓу партнерите и потрошувачите“.

Природниот токен на Solana, SOL, се тргува по 102,3 долари во моментот на пишувањето.

Седмото крипто средство по пазарна капитализација порасна за 7% во последните седум дена.