Зошто трошиме повеќе отколку што заработуваме?

174

Накратко – не нè научија како што треба и сè уште ни даваат примери како да не го правиме тоа. Единственото  место каде што е можно да се дознае нешто за финансиите се огласите на банките или продавниците кои заедно со своите производи нудат и финансиски услуги како одложено плаќање, кредити без камата и друго.

Се подразбира дека тие реклами немаат за цел да не едуцираат, туку само да ни продадат нешто. Личните финансии и (не)културата на штедење и трошење се работите кои најдиректно влијаат на економијата на една земја. И покрај толку важната функција, никој не се сети да им објасни на децата, учениците и студентите како да управуваат со своите финансии во иднина.

И така, со занемарување на финансиската едукација, има лути неуки граѓани кои си го потрошија дозволениот минус, презадолжени кредитни картички и „нормална“ состојба по неколку заеми.

Секогаш кога трошиме со задолжување – однапред, а не со штедење – се поклонуваме на психологијата на рекламирањето која вели купи-потроши во очекување на импулсивна одлука за купување и со горчлив вкус кога еуфоријата ќе исчезне затоа што треба да се врати.

Авансното трошење зема замав, а цената ја плаќаат граѓаните кои никогаш не се грижеле за нивните финансии и кои тоа го пуштале некој друг да го направи наместо нив. Но, другиот има други мотиви.

Кога би анализирале што всушност прави банката, ќе сфатите дека ни продава финансиска одговорност, бидејќи пред да земете кредит не можете да издвоите пари и да заштедите, но затоа, погледнете ги чудата кога ќе земете заем, успеваш да одвоиш за ратата на кредитот.

Некој би рекол дека проблемот се ниските плати и високите животни трошоци, но тоа едноставно не е точно. Оној што не знае како ефективно да ги распредели своите приходи, нема да може да го стори тоа, без разлика колку се големи. Во прилог на таа приказна, статистиката покажува дека пензионерите, граѓаните со најниски примања, се најмалку задолжени и највредни за плаќање на сметките. Ги научило друго време и затоа сега се отпорни на повиците од реклами „да купиш и да го пуштиш животот“.

Во финансиите има само две страни: приходи и расходи и само две биланси, или сте во добивка или во загуба. Ако мислите дека сте на нула, грешите, а потоа сте во загуба, бидејќи животот носи многу повеќе непредвидливи трошоци отколку непредвидливи приходи. Ако не сте во ситуација да управувате со приходите, уште поважно е да управувате со трошоците. Не треба по секоја цена да се обидувате да ги елиминирате трошоците – тоа е невозможно. Не, треба да ги следите, да знаете каде отишол секој динар и тоа знаење природно ќе ви ја наметне идејата да се обидете да ги намалите. Научете од вашето однесување, направете список со сите месечни и годишни трошоци и заштедете.

Само кога успешно ќе разделите што е желба, а што потреба, ќе можете однапред да се спротивставите на психологијата на потрошувачката, т.е. позајмувајте и почнете да ја планирате вашата финансиска иднина, пренесува „Каматица“.