123456 – дали и вие ја имате оваа лозинка?

12

Безбедноста на интернет е многу важна бидејќи овозможува да ги зачувате на сигурно сите податоци, слики, документи, информации… Ова важи и за обичните граѓани, но и за компании и институции. Сепак, зачувување на тие податоци треба да се направи со доверлива лозинка, за која не секогаш имате идеја како треба да изгледа.

Постојат генератори на лозинки кои даваат различни предлози за безбедни лозинки, но голем е бројот на луѓе кои и понатаму користат некои лозинки коишто се лесна мета за напад и не даваат никаква заштита.

NordPass објави листа на 200 најлоши лозинки што се користеа оваа година. Ако и вашата лозинка е некоја од нив, веднаш променете ја.

Ова се првите 20 најлоши и најнебезбедни лозинки што најмногу се користеле годинава:

 1. 123456
 2. 123456789
 3. picture1
 4. password
 5. 12345678
 6. 111111
 7. 123123
 8. 12345
 9. 1234567890
 10. senha
 11. 1234567
 12. qwerty
 13. abs123
 14. million2
 15. OOOOOO
 16. 1234
 17. iloveyou
 18. aaron431
 19. password1
 20. qqww1122

Фото: Freepik