2021. или 2026 година: Кога економиите ќе закрепнат од ковид-кризата? (инфографик)

37

Она што започна како локална здравствена криза во Кина пред повеќе од година и половина, брзо се прошири низ целиот свет, блокирајќи ги деловните активности и оставајќи цели нации дома долго време. До денес, ако некои економии веќе се враќаат во нормала, за други се чини дека патот до нивото пред кризата е многу подолг.

Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) предвидува колку време ќе им треба на водечките светски економии за целосно да се опорават од тешките негативни ефекти на пандемијата. За таа цел, се разгледува сценариото кога бруто домашниот производ (БДП) по глава на жител ќе се врати на своето ниво пред кризата.

Што предвидуваат ОЕЦД?

Всушност, првата земја од која започна ширењето на коронавирусот – Кина, успеа да се врати во нормала минатата година. Земјата успеа брзо да одговори на пандемијата и економски да закрепне до средината на 2020 година. Турција го постигна истото во третиот квартал истата година.

Многу европски земји, како и некои од најголемите светски економии, веќе успеаја или се пред враќање на нивото пред кризата оваа година. За САД, Русија и Јужна Кореја, ова се случи во вториот квартал од годината. До декември, ОЕЦД предвидува дека Германија, Индија, Полска и Јапонија ќе се вратат во нормала.

Според прогнозата на организацијата, повеќето нејзини земји -членки целосно ќе закрепнат од кризата до крајот на 2022 година. Во текот на следните 12 месеци, ова ќе го постигне една од најтешко погодените земји во првиот бран на коронавирус во Европа – Италија. Ова важи и за Грција и Чешка, како и за Обединетото Кралство, Франција и Холандија.

Сепак, неколку земји ќе заостанат зад другите на патот кон закрепнување. Во Европа, станува збор за Шпанија, за која се предвидува дека ќе се врати на нивото на БДП пред кризата во вториот квартал од 2023 година.

Саудиска Арабија ќе ги надмине негативните ефекти од пандемијата следната година, а најмногу заостанува Аргентина, која беше во тешка финансиска состојба пред пандемијата. За латиноамериканската земја, закрепнувањето ќе дојде до средината на 2026 година.

Експертите објаснуваат дека стапката на враќање во нормални економии е директно поврзана со стапката на вакцинација на населението. Во Аргентина, до средината на јули, само 11% од населението доби две дози.

Платформата „Visual Capitalist“ создаде инфографик базиран на податоци на ОЕЦД за сите други земји во организацијата: