AI им помага на историчари да дешифрираат древни записи

33

Британската компанија DeepMind создаде алатка за вештачка интелигенција која може да им помогне на историчарите да ги реконструираат старогрчките текстови со 72 проценти точност. Таа, исто така, може да ја одреди староста на античките натписи со грешка од само 30 години.

При обновувањето на античките текстови, историчарите обично се заинтересирани да постигнат три главни цели: да го обноват текстот и да утврдат точно кога и каде е напишан. За да го направат тоа, експертите бараат карактеристични црти и обрасци во стилот на пишување и потоа ги споредуваат со веќе познати антички текстови.

„Сепак, за човек е доста тешко да ги искористи сите достапни податоци и да ги пронајде основните модели секој пат“, вели истражувачот Теа Сомершилд од Универзитетот Ка Фоскари во Италија.

За да ја поедностави задачата на археолозите, компанијата за вештачка интелигенција DeepMind, во соработка со научници, разви специјален алгоритам заснован на машинско учење – го доби името „Итака“ по познатиот грчки град.

За да ја обучи „Итака“, тимот користел околу 60.000 старогрчки текстови од целиот Медитеран, кои се веќе добро проучени и се знае дека се напишани помеѓу 700 п.н.е. и 500 година н.е. За да ја тестира ефективноста на алгоритмот, тимот крие некои од ликовите во веќе дешифрираните текстови и потоа проверува како вештачката интелигенција ги пополнува елементите што недостасуваат.

Тимот потоа користи збир на податоци од речиси 8.000 добро истражени и разбрани натписи за да види дали „Итака“ може да се справи со самото обновување на текстот. Се покажа дека алгоритмот може самостојно да поврати текстови со точност од 62%, додека историчарите и археолозите покажуваат само 25% точност. Сепак, најдобри резултати покажала заедничката работа на „Итака“ и научниците.

„Кога историчарите ја користат „Итака“, нивната ефикасност за обновување текст всушност се зголемува на 72%,“ рече Сомершилд.

Вештачката интелигенција, исто така, може да предвиди каде првично биле напишани текстовите во древниот медитерански свет со прецизност од над 70%.