АмЧам презентираше универзални деловни принципи како основен предуслов за создавање на безбедна работна средина за жените

1

Во знак на поддршка на заложбите за подигнување на јавната свест за родовата еднаквост, а во рамки на кампањата Слушни ја! – 16 дена активизам против родово базираното насилство, Американската стопанска комора во Македонија (АмЧам) во соработка со Амбасадата на Соединетите Американски Држави, беа домаќини на настанот Создавање на безбедна работна средина за женитe, стои во соопштението.

На настанот земаа учество бројни претставници од јавни и меѓународни институции, како и претставници од корпоративниот сектор, кои имаа можност да ги чујат мислењата и ставовите на врвни локални и странски експерти, кои дискутираа за ситуацијата на жените на работните места, како и за најдобрите светски практики кои нудат практични механизми за решавање на родово – базирани прашања во работната околина.

Една од клучните забелешки кои произлегоа од настанот е дека е неопходна имплементација на таканаречените Универзални деловни принципи во сите сегменти од деловното работење, принципи кои ги промовира и поддржува Американската стопанска комора во Македонија и очекува нејзините членки да ги следат, а кои вклучуваат: усогласеност со законите, одговорно управување, почитување на индивидуалноста и достоинството на вработениот, охрабрување на разноликоста и обезбедување на сигурна и безбедна работна средина за жените, вложување во континуиран тренинг и развој на вработените, еколошко -одговорни деловни практики, подобрување на пристапот до пазарот и промовирање на правата на интелектуалната сопственост и високистандарди за професионална и бизнис етика.

“Суштината на работењето на АмЧам се заснова на филозофијата дека добрата етика и доброто работење се синоними. Веруваме дека бизнисите играат важна улога и претставуваат катализатор за постигнување на позитивни општествени промени, промовирајќи ја добросостојбата на секој поединец и принципите за слободно претприемништво. Затоа, АмЧамМакедонијаконтинуирано ги охрабрува своите членови да поставуваат високи стандарди за етичкото работење и да бидат предводници и примери восвоите индустрии, но и во економијата во целост“, истакна Дијана Десподов, Извршен директор на АмЧам Македонија.

На настанот свое обраќање имаше и Барбара Мозџез, задолжена за човечки ресурси во Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Скопје, која одблизу ги запозна присутните со начините на кои Владата на САД создава безбедно работно место за жените.

“Дискриминацијата и сексуалното вознемирување на работното место се комплексни проблеми, но имаат многу едноставно решение – однесување кон сите вработени со достоинство и почит. Навистина е толку едноставно“, рече таа.

На настанот беа претставени и прелиминарните резултатиод тековното истражување за безбедноста на жените во работната средина спроведувано од Реактор.

“Прелиминарните резултати покажуваат дека дури 45% од испитаниците искусиле некој вид на сексуално вознемирување на работното место. Од нив, 44,5% никогаш не го пријавиле инцидентот. Тоа покажува дека треба да создадеме атмосфера во која жртвите на насилство и вознемирување ќе можат слободно, без страв и срам, да ги пријавуваат инцидентите и да се чувствуваат заштитено, и од законски и од социјален аспект“,  истакна Снешка Илиќ, истражувач во Реактор.

АмЧам заедно со своите партнери продолжува посветено да работи во насока на промоција на одговорно и етичко работење на сите стопански субјекти, притоа пренесувајќи ги позитивните и функционалните примери и практики од САД.