Американски научници почнаа врз луѓе да тестираат вакцина за коронавирус

84

Американските лекари ја дадоа првата експериментална вакцина за коронавирусот, со што започнаа обидите за пронаоѓање на најдобрата заштита од опасната пандемија.

Со внимателно боцкање во рамото на 43-годишната Џенифер Халер, научниците од истражувачкиот институт Kaiser Permanente го означија стартот на долгоочекуваната прва етапа од развивањето на потенцијалната вакцина за заштита од респираторната болест Ковид -19, која од Кина се прошири низ целиот свет.

“Сите се чувствуваат толку беспомошно во моментов. Јас сфатив дека има нешто што можам да го направам за да помогнам и затоа сум среќна дека сум тука”, изјави Џенифер Халер, првата волонтерка за експерименталната вакцина.

45 волонтери во период од еден месец ќе примат по две дози од вакцината.

Ова е само првата фаза од серијата испитувања за безбедноста и успешноста на вакцините, но дури и се да се одвива во најдобар ред, евентуалната вакцина нема да биде подготвена за употребоа уште најмалку 12 до 18 месеци.

Инаку, акциите на американската биотехнолошка компанија Moderna скокнаа над 25% откако соопшти дека почнала со експериментални испитувања за вакцина за коронавирус.

Фото:Pixabay