АМСМ: Состојба на патиштата

5

Сообраќајот на сите државни патишта во Македонија се одвива без забрани и застои, по суви коловози. Снежни врнежи со слаб интензитет има на Маврово и Попова Шапка, но не претставуваат пречка за нормално одвивање на сообраќајот.

АМСМ препорачува внимателно управување со возилата и почитување на поставената патна и сообраќајна сигнализација и на делниците кои минуваат низ клисурите и засеците, особено на патните правци Катланово – Велес, Маврово – Дебар – Струга, Демир Капија – Удово, Кочани – Делчево и Берово – Виница, каде е можна почеста појава на одрони.
Според информацијата која ја добивме од Геинг инженеринг ве известуваме дека теренските активности (геотехнички истражни работи) кои се изведуваа на патниот правец А-1 делница Неготино-Демир Капија се завршени.
На патниот правец А-1 Гевгелија- Скопје од надвозникот кај клучка Велес до наплатната станица „Отовица“ се изведуваат работи на мостовите за што е поставена соодветна вертикална сообраќајна и светлосна сигнализација, а сообраќајот се одвива по една сообраќајна лента само по мостовите.
На патниот правец М.Каменица – Делчево (А3) на 2 км пред Делчево од 08.00 до 17.00 часот се изведува контролирано растеретување на косините поради што во одредени временски периоди сообраќајот се одвива со кратки застои наизменично по една коловозна лента регулиран со соодветна сообраќајна сигнализација. .
Ги предупредуваме возачите да пристапуваат внимателно и со намалена брзина кон местата на кои се изведуваат работи на пат и да се придржуваат кон упатствата од новопоставената вертикална сигнализација.
Од 15.11 2013 година започна законската обврска за задолжително поседување на зимската опрема во возилата. Оваа обврска ќе трае до 15.03.2014 година.
Патниот правец Р2 332, Охрид – Ресен преку Галичица (врска со Р1307 (Царина)-врска со А3 и Р1301 (Трпејца), од месноста Корита до зимскиот центар Отешево се затвора за сообраќај на сите возила од 15.11.2013 до 31.03.2014 год.
Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен. На граничните премини нема подолготрајни задржувања за влез и за излез од државата.