Antarctica – електрично возило што ќе го истражува Антарктикот

2

Францускиот производител на електрични возила, Venturi претстави специјален прототип на електрично возило што е дизајнирано да го истражува Антарктикот.

Ова возило, што беше претставено во Монако, воопшто нема да ја загадува околината додека ја врши неговата истражувачка работа.

Дел од овој проект е иницијатива на принцот Алберт од Монако, а возилото ќе го носи името Antarctica. Возилото се движи со помош на гасеница, може да се движи 45 километри со брзина од 20 километри на час со едно полнење на батеријата.

Батериите може да се наполнат со користење на енергијата добиена од ветерница или соларен панел, поставени на базни станици за истражување на Антарктикот.