Apple го засилува своето присуство на индискиот пазар

16

iPhone 15 ќе започне со производство во индиската држава Тамил Наду, во обид на Apple дополнително да го затвори јазот меѓу своите операции во Индија и нејзината главна производствена база во Кина.

Фабриката на Foxconn Technology Group во Сриперумбудур се подготвува за производство и испорака на најновите уреди на Apple само неколку недели откако ќе започнат со испорака од фабриките во Кина. Фирмата со седиште во Купертино, Калифорнија е на повеќегодишен проект за диверзификација на своето производство надвор од Кина, со што го намалува ризикот од синџирот на снабдување за нејзините најважни производи, бидејќи тензиите меѓу Вашингтон и Пекинг ја прават трговијата помалку предвидлива, пишува Блумберг.

Индија, под премиерот Нарендра Моди, се обиде да изгради поблиски врски со САД и да стане глобален центар за производство на технологија.

Пред iPhone 14, Apple имаше само мал дел од своето производство на iPhone во Индија, со задоцнување од шест до девет месеци во споредба со Кина. Тоа одложување беше драматично намалено минатата година, со тоа што Apple произведе седум отсто од своите iPhone-и во Индија на крајот на март.

Обемот на индиското производство за iPhone 15 ќе зависи од достапноста на компонентите, кои главно се увезуваат, и од зголемувањето на производните линии во фабриката на Foxconn надвор од Ченаи.

Новиот iPhone, кој најверојатно ќе биде објавен на 12 септември, ветува дека ќе биде најголемото ажурирање на уредот во последните три години.

Apple постојано се проширува во Индија преку своите тајвански добавувачи, користејќи некои од финансиските стимулации на администрацијата на Моди за да донесе повеќе висококвалитетно производство. Тоа му помогна на Apple тројно да го зголеми производството на повеќе од 7 милијарди долари во Индија во фискалната година што заврши во март.