Арно не е веќе газда на Carrefour

71

Францускиот милијардер Бернард Арно ги продаде своите преостанати акции во ланецот суермаркети Carrefour, купен пред 14 години, откако беше спречен обидот за преземање претходно оваа година.

Арно имаше 5,7 проценти удел преку својата холдинг -компанија Financiere Agache, која собра 724 милиони евра (854 милиони американски долари) со продажба на акции на пазарот во забрзан процес, изјави сметководителот на Societe Generale.

Арно беше еден од трите главни акционери, заедно со семејството Мулен и бразилскиот бизнисмен Абилио дос Сантос Диниз.

Во мај, компанијата го обнови мандатот на претседателот и извршниот директор Александар Бомпард, кој го предводеше планот за пресврт кој вклучува намалување на трошоците и е-трговија за зголемување на продажбата и профитот за уште три години.

Фото: Freepik