AstraZeneca го презема Alexion за 39 милијарди долари

19

AstraZenec го купува американскиот производител на лекови, Alexion, за 39 милијарди долари, што е најголем бизнис потфат што има цел да ја зајакне позицијата на компанијата во имунологија и производство за третман на ретки болести.

Договорот доаѓа една недела откако AstraZeneca објави дека прави истражувања коишто имаат за цел да утврдат дали нејзината вакцина против Ковид-19 ќе биде 90% ефикасна, потенцијално оспорувајќи ја нејзината ефикасност, во исто време кога вакцината на Pfizer доби одобрение во Велика Британија и САД.

Британската компанија изјави дека акционерите на Alexion ќе добијат 60 долари во готовина и околу 115 долари по акција.

Фото: Facebook