Азиски пазари: Индексите нагло паднаа на почетокот на неделата

11

Цените на акциите значително паднаа на азиските берзи во понеделник, како и на Волстрит во петокот, бидејќи најголемите централни банки во светот ќе продолжат со агресивно зголемување на каматните стапки, што ќе го забави растот на економиите.
Индексот MSCI на азиско-пацифичките акции, без јапонските акции, беше околу 7:00 часот подолу за 1,4 отсто, по минатонеделниот раст.

Во исто време, цените на акциите во Шангај, Австралија и Хонг Конг паднаа меѓу 0,4 и 2,5 отсто. Во Јапонија и Јужна Кореја денеска нема работа поради празник.

Азиските акции го следеа падот на Волстрит во петокот, кога водечките американски индекси се лизнаа за повеќе од 2 отсто.

Инвеститорите беа наведени да продаваат акции со податокот дека во септември бројот на вработени во САД се зголемил за 263.000, нешто повеќе од очекуваното. Истовремено, стапката на невработеност се лизна на 3,5 отсто, додека се очекуваше 3,7 отсто.

Ова е добра вест бидејќи покажува дека пазарот на трудот е сè уште силен, а економијата расте.

Но, во однос на инфлацијата, тоа е лоша вест бидејќи може да се очекува натамошен раст на платите, а со тоа и инфлациски притисоци. А тоа значи дека ФЕД ќе продолжи со агресивно заострување на монетарната политика.

Затоа пазарот на пари сега проценува дека ФЕД повторно ќе ги зголеми клучните каматни стапки за агресивни 0,75 процентни поени на дводневната сесија на 1 и 2 ноември, четврта сесија по ред.

Наскоро истото се очекува и од Европската централна банка, но и од британската.

„Се наоѓаме во средината на најголемото и најсинхронизирано заострување на монетарната политика во светот во повеќе од три децении. Од тие три банки очекуваме дополнително зголемување на каматните стапки за 0,75 процентни поени“, вели Брус Касман, директор за економски истражувања во банката JPMorgan.

Тој посочува дека оваа недела ќе биде објавен извештај за растот на потрошувачките цени во САД во септември. Инфлацијата се очекува благо да се лизне на 8,1 отсто на годишна основа, додека базичната стапка на инфлација, која ги исклучува цените на храната и енергијата, може да се зголеми од 6,3 на 6,5 отсто.

„Иако се очекува благо намалување на инфлациските притисоци, ФЕД веројатно нема да обрне внимание се додека пазарот на трудот е премногу силен“, вели Касман.

Цените на акциите на кинеските технолошки компании утрово се под најголем притисок, откако американските власти во петокот објавија нови прописи со кои од безбедносни причини се ограничува извозот на дел од американската опрема за производство на чипови во Кина.