Биткоинот повреден од трите најголеми банки во светот

57

Вредноста на криптовалутата биткоин е поголема од двете најголеми мрежи за плаќање со картички во светот, Visa и Mastercard, чија вкупна пазарна капитализација е 871 милијарди долари.

Дигиталната паричка од нула достигна пазарна вредност од 1.000 милијарди долари, 3,6 пати побрзо од Microsoft.Најстарата дигитална валута на светот вредеше и повеќе од трите најголеми банки во светот заедно минатата недела, кога достигна рекордна цена од 61.700 долари.

Во тоа време, нејзината пазарна капитализација се приближуваше на нивото од околу 1,15 трилиони долари, додека вредноста на JPMorgan, Bank of America и Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) заедно изнесуваше 1,08 трилиони долари.

Фото: Pixabay