Биткоинот влегува во мејнстримот, не станува збор за ценовен балон

101

Долгогодишниот инвеститор Бил Милер верува дека биткоинот не е ценовен балон, туку дека најпопуларната криптовалута цврсто влегува во мејнстримот.

Зборувајќи за CNBC, Милер вели дека последниот пораст на биткоинот е значително различен од оној во 2017 година.

Во интервју за The Exchange, основачот и извршен директор на Miller Value Partners вели  дека тој верува дека биткоинот сè уште има простор да расте. Најголемата светска криптовалута по пазарна вредност се тргуваше во вторникот попладне за околу 55.800 долари. Од почетокот на годината, нејзината вредност е зголемена за дури 90 %.

“Понудата расте со 2% годишно, а побарувачката расте побрзо. Тоа е сè што навистина треба да знаете, а тоа значи дека неговата цена ќе продолжи да расте “, рече Милер, кој прв пат започна да купува биткоини околу 2014 или 2015 година со просечна цена од 350 американски долари за паричка.

Сепак, тој призна дека историски нестабилниот биткоин веројатно ќе продолжи да има големи флуктуации на цените, како што е оној што се случи за време на викендот, паѓајќи под 60.000  долари. Минатата недела достигна рекорд од скоро 65.000 долари.

Милер рече дека растот во 2017 година е всушност ценовен балон што на крајот пукна. Сега е поинаку, тврди тој.

“Мислам дека ова воопшто не е ценовен балон на биткоинот. Мислам дека ова е почеток на неговата интеграција “, рече Милер.

Фото: Pixabay