Брза железница ќе ги спојува северот и југот на Турција

24

pruga-pexels

Фото: Pexels

Турција планира да изгради брза железничка линија меѓу регионот на Црното море и југоистокот на Турција, објави министерот за животна средина и просторно уредување Ердоган Бајрактар, пренесуваат турските медиуми.

“Го проучуваме железничкиот проект Трабзон – Ѓумушане – Ерзинкан, кој треба да биде рута за брз воз. Предвидено е возот да се движи со 250 километри на час”, изјави министерот.

Проектот ќе биде дел од железничката пруга меѓу Трабзон и Дијарбакир долга 630 километри, која ќе го поврзува регионот на Црното море во Турција со Сирија и Ирак.