Бумот на хибридната работа ги поддржува резултатите на Dell

11

Производителот на лаптопи Dell Technologies предвидува приходи за тековниот квартал што ги надмина прогнозите. Ова ја нагласува големата побарувачка за персоналните компјутери и сервери на компанијата од компаниите кои се префрлаат на хибриден модел на работа, пишува Ројтерс.

Dell рече дека очекува приходот во четвртиот квартал да биде во опсег од 27 до 28 милијарди долари, над проценките на аналитичарите од 26,23 милијарди долари, според Refinitiv.

Деловните приходи од хардверските решенија на Dell пораснаа за 35 отсто квартално, бидејќи побарувачката растеше од компаниите што ги надградуваат своите компјутерски системи за да одговорат на предизвиците на работењето од дома.

Dell има корист од своето богато портфолио на софтверски и хардверски понуди и сега се обидува да влезе на пазари со висок раст, како што се облачните услуги и телекомуникациите, кои добија импулс од почетокот на пандемијата.

Приходите од групата за инфраструктурни решенија на Dell, која го вклучува бизнисот со центри за податоци, се зголемија за 5 отсто на 8,4 милијарди долари.

Вкупниот приход се зголеми за 21% на 28,39 милијарди долари, споредено со просечните прогнози на аналитичарите од 26,82 милијарди долари, според Refinitiv.

Нето приходот на компанијата се зголеми за повеќе од четири пати на 3,89 милијарди долари, или 4,87 долари по акција, во третиот квартал кој заврши на 29 октомври, од 881 милион долари, или 1,08 долари по акција, една година подоцна.

Во меѓувреме, конкурентот во производство на персонални компјутери HP, исто така, објавија квартален профит, кој се зголеми за повеќе од тројно на 3,9 милијарди долари.