Counterpoint: 2022 година ќе донесе брз раст на 5G на пазарите во развој

13

Темпото на усвојување на 5G технологијата ги надминува сите претходни генерации на телекомуникациска технологија, вели Counterpoint Technology Market Reasearch во својот документ „Making 5G Globally Available“. Една од брзините на усвојување е очигледна во достапноста на пазарот на широко портфолио на 5G уреди во сите ценовни опсези. Ова е особено изразено во поразвиените земји, иако 5G мрежите брзо се градат низ Азија, Латинска Америка и Блискиот Исток.

Лидери

Развојот на 5G мрежите беше побрз од кој било друг безжичен стандард пред него, откако најбрз беше најбрз во Кина, САД и Европа. Во првиот квартал од 2021 година, само две години по лансирањето на првата комерцијална 5G мрежа во светот, речиси еден од три продадени паметни телефони беше 5G.

Додека на 4G и беа потребни четири години за да достигне годишни испораки на повеќе од 200 милиони уреди, 5G ја постигна својата цел многу побрзо по само две години и покрај сериозните тешкотии со кои се соочи пазарот во 2020 година поради пандемијата „Ковид-19“, како што се прекини во работата на фабриките, прекини во синџирот на снабдување , недостаток на делови…

Најголем двигател на растот на пазарот на 5G уреди беше Кина, каде што повеќе од половина од сите 5G уреди беа продадени на глобално ниво. Кинеските оператори беа многу агресивни со воведувањето на 5G мрежата, а кинеските производители на уреди брзо воведоа широко портфолио на 5G уреди.

Следи развојот на посиромашните пазари

На најнапредните пазари (Јужна Кореја, Кина и Северна Америка) пресвртницата е постигната со продажба на 5G паметни телефони што надминуваат 50% од вкупната продажба, а потоа следат Европа и Јапонија. Во првиот квартал од 2021 година, напредните пазари учествуваа со 86% од глобалната продажба на 5G паметни телефони. Процентот на продажба на 5G паметни телефони на најнапредните пазари достигнува 80% -90%, а пазарите во развој почнуваат да растат брзо. Со воспоставувањето на 5G мрежите во најнаселените земји како Индија, Индонезија и Нигерија и Бразил, овие пазари значително ќе придонесат за растот, особено со достапноста на уредите од средна и пониска класа што производителите веќе ги нудат.

Понапредни телефони

Интересно е и тоа што преминот кон смартфони компатибилни со 5G беше проследен со нивниот значително понапреден квалитет, односно подобри спецификации од главни и селфи камери со мегапиксели, поставки со повеќе камери, големина на екранот и капацитет на меморија до капацитет на батеријата. Во просек, спецификациите на смартфоните со средна класа 5G се речиси како спецификациите на премиум 4G паметните телефони. Имено, производителите се свесни дека корисниците на паметни телефони сега се многу попребирливи од пред 10 години и се борат за пазарот со многу попребирливи клиенти.

Пазарот на 5G паметни телефони, како и кај ниедна претходна генерација, беше под големо влијание на геополитичките односи меѓу САД и Кина, вклучително и забраната за продажба на софистицирани компоненти на Huawei и некои други кинески компании. Глобално, Apple и Samsung останаа доминантни на пазарот на паметни телефони, а пазарниот удел на Huawei падна, проследено со силен раст на некои други кинески производители како OPPO, Vivo и Xiaomi, кои заедно сочинуваа една третина од вкупната продажба на паметни телефони 5G во прв квартал 2021 година.