Дојран ќе го развива кампинг туризмот

101

dojran

Кампинг туризмот ќе биде еден од приоритетите на општина Дојран во настојувањата да се врати како препознатлива туристичка дестинација, исто како од времето кога покрај езерото ги имаше познатите кампинзи Мрдаја и Ачикот.

Градоначалникот на Дојран, Борче Стамов вели дека општината интензивно работи на овозможување на камперскиот туризам затоа што поранешните камперски места се нефункционални и голем дел приватизирани.

„Денес не функционира вистински камп од причина што локациите на поранешните кампови или се приватизирани или испреплетени во имотно правни спорови. Како локална власт ги разгледавме можностите и веќе почнавме со подготовки на нови локации за камп населби кои ќе им бидат понудени на заинтересирани инвеститори“, рече Стамов, јавува Миа.

Мотив за локалната власт во Дојран ќе биде и градењето нови плажи, бидејќи новоуредената градска плажа донесе голем број нови туристи на Дојранското Езеро.

Градоначалникот Стамов информира дека се изготвени проекти за уште пет плажи на различни локации кои ќе се уредуваат во иднина.