Една петтина од ископувањето на Биткоин е генерирана од јавни претпријатија

23

Речиси една петтина од светското производство на Биткоин е генерирана од јавни компании чии акции се тргуваат на пазарите на капитал.

Ова се наведува во анализата на Arcane Research, цитирана од Cointelegraph.

Јавните биткоин компании веќе сочинуваат 19% од вкупната хаш-стапка, при што нивниот удел значително расте од само 3% во јануари 2021 година.

Терминот „hashrate“ се однесува на вкупната компјутерска моќ што ја користат компјутерските конфигурации на крипто-рударите за да ги потврдат трансакциите во блокчејн мрежата.

На почетокот на минатата година, бројот на јавно тргувани компании за „копање“ на биткоин беше многу мал, а сега има 26 јавни компании кои работат во овој сектор, според Arcane Research.

Зголемувањето се должи на фактот дека многу компании за ископување криптовалути спроведуваат ИПО и дебитираат на пазарите на капитал.

Според аналитичарите, тоа се должи на фактот што јавните претпријатија обично имаат поголем пристап до капитал, што им овозможува побрзо проширување од нивните приватни конкуренти.

Во моментов, 44,95% од глобалната хаш стапка доаѓа од северноамериканските „рудари“, според најновите податоци од индексот за потрошувачка на електрична енергија Cambridge Bitcoin.

Со огромните проектирани зголемувања на целната хаш стапка кај јавно тргуваните компании за ископ на биткоин, се очекува овој удел да се зголеми, што значи дека биткоин мрежата најверојатно ќе стане поцентрализирана со текот на времето.