Едногласна поддршка Јелен да биде министерка за финансии на САД

13

Финансискиот одбор на американскиот Сенат едногласно ја поддржа кандидатурата на Џенет Јелен за прва министерка за финансии на САД.

Кандидатурата на Јелен е изгласана со 26 гласови во одбор во којшто подеднакво се застапени и демократи и републиканци, пренесува Ројтерс.

Некои републикански сенатори изразиле загриженост поради амбициозните планови на претседателот Џо Бајден околу масовна потрошувачка за помош на економијата и населението во услови на криза, за инвестиции во инфраструктурата и зголемување на даноците, но тоа не ги поколеба да го дадат својот глас за поранешната претседателка на Федералните резерви.

“Нема сомнение дека е компетентна за оваа функција“, рекол конзервативниот републикански сенатор, Џејмс Ланфорд, кој е поборник на конзервативна фискална политика и не крие дека не се согласува со политиката што Јелен ја претстави во Конгресот.

Бајден предложи економски пакет за поддршка во висина од 1,9 илјади милијарди долари и ветил инвестиции од две илјади милијарди долари за инфраструктура на земјата, во проекти за зелена енергија, образование и истражување со цел зајакнување на американската конкурентност.

Фото: Facebook