Ердоган: На ​​повидок e силуетата на голема и моќна Турција

33

Макроекономските показатели на Турција почнаа да закрепнуваат. Ова покажува дека позитивната динамика во економијата ќе добие на интензитет, рече турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган, говорејќи во претседателскиот комплекс во Анкара.

Шефот на турската држава нагласи дека силуетата на големата и моќна Турција е видлива на хоризонтот.

“Кога велиме дека ќе ја направиме Турција една од 10 -те најголеми економии во светот, ова го велиме не само за одредена категорија луѓе, туку и за сите граѓани во земјата: од работници до државни службеници, од занаетчии на пензионери .. Со развојот, зајакнувањето, збогатувањето на Турција, ќе се зголеми и нивото на благосостојба на нашите граѓани. На хоризонтот се гледа силуетата на голема и моќна Турција. Сe додека ние како нација цврсто го браниме нашето единство, еднаквост и братство, никој не може да не спречи да ја постигнеме оваа цел “, рече турскиот лидер.

Според него, загриженоста на оние кои го гледаат патот што го минува Турција во сите области – од политика до економија, од одбрана до инфраструктура, сугерираат дека земјата се движи во вистинската насока.

“Турција е на прагот на период во кој, од една страна, ги компензираме нашите вековни загуби и, од друга страна, самоуверено гледаме во нашата светла иднина. Никој не смее да се сомнева дека ќе оставиме на нашите деца земја за која сонуваа, ако го продолжиме сегашниот процес, симболизиран со програмата “Цели 2023 година“, нагласи Ердоган.