Европските банки се поотпорни од американските – eве зошто

41

Акциите на европските банки паднаа во средата бидејќи шпекулациите за здравјето на швајцарската Credit Suisse повторно ги разгореа пазарните превирања предизвикани од колапсот на банката во Силиконската долина (SVB).

Сепак, европските заемодавци се во посилна позиција од многу од нивните американски ривали за да ги издржат зголемените каматни стапки и бурата предизвикана од колапсот на SVB и уште еден регионален играч, Signature Bank, изјавија аналитичарите за CNN.

Падот на акциите на банките е многу помалку тежок во Европа отколку во Соединетите Држави, откако минатата среда започна паниката поради падот на SVB, пренесува Investitor.me.

Европскиот банкарски индекс Stoxx Europe 600, кој следи 42 големи банки во ЕУ и Обединетото Кралство, падна за 13 отсто од затворањето минатата среда. Во меѓувреме, индексот на KBW Bank, кој следи 24 водечки американски банки, падна значително повеќе – скоро 23%.

Во вторникот, рејтинг агенцијата Мудис ја намали својата перспектива за целиот американски банкарски сектор и рече дека очекува повеќе американски банки да бидат под притисок. Сепак, тоа не влијаеше на европските прогнози.

„Критична разлика меѓу европскиот и американскиот систем, што ќе го ограничи влијанието преку Атлантикот, е тоа што обврзниците на европските банки се пониски, а нивните депозити постабилни, бидејќи тие побавно растат“, велат од Мудис.

По финансискиот крах во 2008 година, регулаторите од двете страни на Атлантикот ги заостри правилата за банките за да обезбедат подобро справување со потенцијалните загуби во иднина и да го обесхрабрат преголемото преземање ризик.

Но, Соединетите Држави укинаа дел од тие заштитни мерки во последниве години.

Јонас Голтерман, заменик главен пазарен економист во Капитал Економикс, рече дека помалите американски банки како SVB се „фундаментално држени за пониски стандарди“ од банките во Европската унија и Обединетото Кралство, или поголемите американски кредитори.

Во 2018 година, тогашниот претседател Доналд Трамп ги олабави клучните делови од Законот Dodd-Frank, кој постави построги правила за банкарскиот сектор. Малите и средни банки – оние со средства под 250 милијарди долари, како што е SVB – беа ослободени од некои од поригорозните капитални барања што се однесуваат на поголемите институции, како и од потребата да се подложат на тестови за нивната способност да издржат финансиски стрес од страна на Федералните резерви секоја година.

Претходно, само банките со средства под 50 милијарди долари имаа таков слаб надзор.

Ова значеше дека SVB можеше да купи државни обврзници кога каматните стапки беа ниски, без да се соочи со прашања од регулаторите за тоа како ќе биде ако каматните стапки нагло се зголемат и вредноста на тие средства падне. И така, со зголемувањето на каматните стапки на ФЕД во текот на изминатата година за да ја скроти инфлацијата, клиентите на SVB – повеќето од нив технолошки компании со ограничени пари – побрзаа да ги извлечат своите пари од банката.

За да ги исплати штедачите, на SVB и требаше брзо готовина, па продаде дел од портфолиото на обврзници со загуба. Ова започна синџир на настани кои на крајот предизвикаа колапс на банката.

„Стрес тестовите би ги откриле“ ризиците во билансот на состојба на SVB, рече Голтерман. Дури и многу помалите банки во Европската унија се предмет на редовно тестирање од страна на Европската централна банка (ЕЦБ), истакна тој, а само оние со средства под 30 милијарди евра се ослободени.

Европските банки исто така се помалку изложени на флуктуации на пазарот на обврзници.

Според Мудис, должничките хартии од вредност – кои вклучуваат државни обврзници – сочинуваат околу 12% од билансите на банките во 20-те земји кои го користат еврото, во споредба со 30% за сите американски комерцијални банки.

Американските заемодавачи имаат нереализирани загуби од 620 милијарди долари – од средствата што паднале во вредност, но сè уште не се продадени – до крајот на 2022 година, според Федералната корпорација за осигурување на депозити (FDIC).

Метју Гилман, стратег за европски капитал во UBS Global Wealth Management, во белешката во средата рече дека европските банки покажале „материјални разлики“ во однос на нивните американски колеги, делумно поради нивните помали нереализирани загуби, иако тој не даде конкретна проценка.

Главната каматна стапка во еврозоната порасна од негативни 0,5% во јуни на 2,5% во февруари, а сè уште се очекува ЕЦБ повторно да ја зголеми кога ќе се состане во четврток, и покрај пазарните превирања. Но, од европските банки се бара да држат капитал за да го покријат ризикот од голема и ненадејна промена на трошоците за задолжување.

„Ова значи дека европските банки се помалку изложени на ризик од пазарот на обврзници, и покрај сличниот пораст на приносите“, се вели во својата белешка на Мудис.

Европските кредитори, исто така, имаат корист од посилните пари на депозити во централните банки, што ја прави помала веројатноста дека ќе треба да продаваат средства за да ги покријат загубите, додаде рејтинг агенцијата.

Во Европа, поневеројатно сценарио е банката да се најде во ситуацијата на SVB, со оглед на релативно ограничената изложеност на нејзиниот банкарски сектор на технологија и крипто компании.

„Депозитната база на големите европски банки е многу постабилна од Silicon Valley Bank и Signature Bank бидејќи доаѓа главно од голем број мали физички компании и комерцијални депоненти“, рече Холгер Шмидинг, главен економист во Беренберг банка во белешка за Вторник.

„Нервозата е опиплива“
Проблемите на SVB беа „невообичаени, дури и во рамките на американскиот систем“, додаде Голтерман од Capital Economics, укажувајќи на нејзината прекумерна изложеност на само една индустрија.

Банката на федерални резерви сега размислува да наметне построги барања за капитал и ликвидност на банките со средна големина – оние со имот помеѓу 100 и 250 милијарди долари – по падот на SVB, објави во вторникот Financial Times, цитирајќи неименуван извор запознаен со ова прашање.

Сепак, и покрај построгите правила за помалите банки, Европа не е имуна на потенцијален напад на нејзините банки или пад на нивните акции предизвикан од паника.

„Иако се проценува дека врвните играчи се надвор од животна опасност…“, напиша таа, „нервозата е опиплива“рече Сузана Стритер, шеф на пари и пазари на инвестициската платформа Hargreaves Lansdown.