Еврото е најсилниот облик на европска интеграција

12

ЕЦБ, посветена на стабилноста на цените, секогаш ќе дејствува како основа на напорите за обединета Европа која ги штити сите граѓани со заеднички напори и работи за доброто на сите, рече Кристин Лагард во пресрет на 25-годишнината од формирањето на Европската централна банка (ЕЦБ).

Претседателката на ЕЦБ во својот блог ги сумираше зборовите на поранешната претседателка на Европскиот парламент, Симон Веил, дека ни треба Европа која овозможува солидарност, независност и соработка.

„Овие зборови сумираат сè што претставува еврото, бидејќи еврото е повеќе од обична валута. Тоа е најсилниот облик на европска интеграција и претставува Европа која со заеднички напори ги штити сите граѓани и работи за доброто на сите“, рече таа, посочувајќи дека денеска, по американскиот долар, еврото е втора најважна валута во меѓународниот монетарен систем.

Според неа, Европската монетарна унија била тестирана неколку пати во изминатиот четврт век.

„Бевме погодени од неколку кризи кои можеа да не уништат“, рече таа, спомнувајќи ја големата финансиска криза, кризата на националниот долг и пандемијата „Ковид-19“. „Но, од секој од нив излеговме посилни“, рече таа. Во непредвидливи времиња, Европа има можност да ја зајакне својата отпорност преку интегрирање на пазарот на капитал и комплетирање на банкарската унија, оцени таа.

Таа потсети дека стабилноста не е само очигледна, на што, според неа, укажуваат пандемијата на Ковид-19 и неоправданата руска војна во Украина. Последните настани во банкарскиот сектор нè потсетија дека монетарната политика полесно ги извршува своите задачи доколку е поддржана од силен банкарски систем. „Финансиската стабилност е услов за стабилност на цените и обратно“, посочи таа.

Најголемиот предизвик на ЕЦБ е борбата против високата инфлација: „Таа беше премногу ниска со години, но сега е превисока и најверојатно така ќе остане предолго“. Ја еродира вредноста на парите, ја намалува куповната моќ и ги повредува луѓето и компаниите“. Но, според нејзиното верување, на среден рок повторно ќе се спушти на целното ниво од два отсто: „Затоа ги зголемуваме каматните стапки со рекордна брзина“. Ќе ги подигнеме на доволно рестриктивно ниво и ќе ги задржиме доволно долго за инфлацијата да се врати на целното ниво што е можно поскоро“.

Основањето на ЕЦБ уследи по одлуката на лидерите на ЕУ во мај 1998 година со која тие ја потврдија подготвеноста на Белгија, Холандија, Луксембург, Германија, Франција, Италија, Ирска, Австрија, Шпанија, Португалија и Финска за воведување на Европската валутна група, еврото, во 1999 година. Тогаш еврото беше воведено како книжни пари, додека банкнотите и монетите евро почнаа да се користат во тие земји во 2002 година.

ЕЦБ го презеде водството над обединетата монетарна политика, стапи на сила Пактот за стабилност и раст, што е рамка за координација на фискалната политика во Европската економска и монетарна унија. ЕЦБ имаше 400 вработени во јуни 1998 година, а денес вработува повеќе од 4.200 луѓе.

Пред Кристин Лагард, ЕЦБ беше предводена од Вим Дуизенберг, Жан-Клод Трише и Марио Драги. Главното тело за одлучување во ЕЦБ е Советот на ЕЦБ, на чело со претседателот на ЕЦБ и претставници на централните банки на земјите од еврозоната, на кои Хрватска им се приклучи на 1 јануари годинава.

За 25 години, уште девет земји се приклучија на еврозоната, со што бројот на членки се искачи на 20. Главните задачи на ЕЦБ и централните банки-членки, вклучително и Банката на Словенија, се дефинирање и спроведување на заедничките монетарни политики, кои работат на валутните пазари. управување со девизните резерви на членките и грижа за работењето на платните трансакции. Меѓу неодамнешните работни места, една од најважните е супервизијата на европските банки.