ФЕД сè уште се плаши од инфлација! Новото зголемување на каматите ги загрижува и инвеститорите

33

Азиско-пацифичките пазари ги продолжија загубите во четвртокот, откако американските централни банки покажаа загриженост за инфлацијата, што може да доведе до натамошно зголемување на стапките.

– Бидејќи инфлацијата е сè уште далеку над долгорочната цел на Одборот и пазарот на трудот останува затегнат, повеќето учесници сè уште гледаат значителни ризици од пораст на инфлацијата, што може да бара дополнително заострување на монетарната политика, се вели во резимето на состанокот.

Стапката на федералните фондови моментално е од 5,25 до 5,5 проценти, што е највисока во последните 22 години.

Индексот Ханг Сенг во Хонг Конг падна за 0,7 отсто, додека во континентална Кина индексот CSI 300 падна за 0,07 отсто.

Во Австралија, S&P/ASX 200 падна за 0,9 отсто, пред неговата стапка на невработеност за јули.

Јапонскиот Никеи 225 падна за 0,91 отсто, а Топик за 0,94 отсто, бидејќи трговскиот биланс на земјата падна во дефицит во јули од суфицитот во јуни.

Јужнокорејскиот Коспи падна за 1,38 отсто, но Косдак го потисна поширокиот тренд за да заработи 0,13 отсто.