Франција ќе ја заостри контролата на странските инвестиции во локалните компании

10

Францускиот министер за финансии Бруно Ле Мер вети дека ќе ја зајакне контролата на странските инвестиции во компаниите во земјата за да ги заштити стратешките индустрии и технологии.

Опфатените сектори ќе се прошират за да ги вклучат компаниите вклучени во екстракција и преработка на критични суровини, рече тој, цитиран од Блумберг.

„Потенцијалот да се доловат нашите технологии и знаење никогаш не бил толку голем“, им рече Ле Мер на деловните лидери за време на посетата на регионот Горна Савоа во југоисточна Франција во неговиот прв говор по летната пауза.

Францускиот претседател Емануел Макрон ја турка Европа да стане поавтономна по пандемијата и рускиот напад врз Украина. Франција и другите европски земји, исто така, повторно воспоставуваат национални контроли врз бизнисите и преиспитуваат некои од нивните синџири на снабдување за да го вратат производството на клучна опрема и технологии во регионот.