Г7: За Украина обезбедени 24 милијарди долари во 2022 година

14

Министрите за финансии на Групата седум економски сили (Г7) рекоа дека заедно со меѓународната заедница обезбедиле и ветија дополнителна поддршка за Украина, која надминува 24 милијарди долари до 2022 година, истакнувајќи дека се подготвени да направат повеќе, колку што е потребно, пренесe Ројтерс.

Во соопштението, министрите рекоа дека жалат за учеството на Русија на меѓународните форуми, вклучително и Г20, Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка, во текот на оваа недела.

„Меѓународните организации и мултилатералните форуми повеќе не треба да ги спроведуваат своите активности со Русија на вообичаен начин“, нагласија министрите на Г7.