Германија сака да ги забрза инвестициите во соларна енергија

62

Германската влада сака да ја промовира сончевата енергија во Германија со отстранување на бирократските пречки.
Во средата во Берлин, федералната влада одлучи да ја олесни изградбата и работата на централата, од што треба да имаат корист и приватните и комерцијалните оператори.

„Мораме тројно да го зголемиме темпото“, рече федералниот министер за економија Роберт Хабек. Минатата година во соларниот сектор беа создадени 7,5 гигавати (GW) нов капацитет, но до 2026 година мора да има годишен пораст од 22 GW.