Глобални пазари: Изгледите за подолг период на високи каматни стапки ги намалија индексите

40

На светските берзи, главните берзански индекси драстично паднаа минатата недела бидејќи најновите показатели ги ограничија очекувањата на инвеститорите за итно намалување на каматните стапки, што, пак, продолжи да ги зголемува приносите на обврзниците, што пренасочува дел од капиталот од капитал во пазари на обврзници.
Индексот Dow Jones минатата недела падна за 2,2 отсто, на 34.500 поени. Во исто време, S&P 500 потона за 2,1 отсто на 4.369 поени, со што ја одбележа третата недела по ред на загуби, не од февруари.

Технолошкиот Nasdaq, пак, ослабе за 2,6 отсто, завршувајќи го тргувањето во петокот на 13.290 поени, што исто така паѓа трета недела по ред, што е негова најдолга неделна негативна серија од декември минатата година.

Одамна ни требаше корекција на цените на акциите, а сега е јасно дека повисоките каматни стапки станаа катализатор за тоа“, изјави Мајкл Рејнолдс од консултантската куќа „Гленмед“.

Цените на акциите на Волстрит се под притисок од почетокот на август, при што S&P 500 се лизна на најниското ниво во последниот месец, поради податоците што укажуваат на тврдоглава инфлација. Затоа инвеститорите стравуваат дека каматните стапки ќе останат високи подолг временски период.

Американското Министерство за трговија, всушност, објави дека продажбата на мало во САД пораснала за 0,7 отсто во јули, надминувајќи ги предвидувањата за раст од 0,4 отсто, што укажува на силна побарувачка и покрај високите каматни стапки на ФЕД, а податоците од пазарите на трудот не се причина за загриженост.

Понатаму, записникот од последниот состанок на Банката на федерални резерви во јули им покажа на инвеститорите дека повеќето монетарните функционери и понатаму даваат приоритет на борбата против инфлацијата, што ја зајакна неизвесноста за идните изгледи за каматните стапки.

„Се согласувам со гувернерите дека не сме убедени дека инфлацијата е целосно зад нас. Мислам дека пазарите ќе бидат на нивните прсти за тоа што ќе прави ФЕД во септември и октомври“, вели Питер Туз, од инвестицискиот совет на Чејс.

Во исто време, очекувањата дека каматните стапки ќе останат високи ги подигнаа приносите на 10-годишните американски обврзници на највисоко ниво од октомври 2022 година од 4,338 отсто, зголемувајќи ја нивната атрактивност на пазарите на капитал.

Инвеститорите чекаат нови насоки поврзани со каматните стапки следната недела од претседателот на ФЕД Џером Пауел, од годишниот симпозиум на американската централна банка.

На европските берзи цените на акциите паднаа трета недела по ред, на најниско ниво во последниот месец. Лондонскиот FTSE индекс се лизна минатата недела за 3,5 отсто, на 7.262 поени, а франкфуртски DAX за 1,63 отсто, на 15.574 поени, додека париски CAC зајакна 2,4 отсто, на 7.164 поени.