Goldman Sachs ќе им понуди биткоин на клиентите за управување со богатството

17

Групацијата Goldman Sachs е близу до отворање на официјална понуда за инвестициски производи поврзани со биткоин и други дигитални средства на клиентите на својата приватна единица за управување со богатството.

“Тесно соработуваме со тимовите на компанијата за да истражиме начини да им понудиме на внимателен и соодветен пристап кон екосистемот на клиентите со приватно богатство, што е нешто што го очекуваме во блиска иднина“, рече Мери Рич, која неодамна беше именувана за шеф на глобалното одделение за дигитални средства, во интервју за CNBC.

Goldman планира да започне да инвестира во дигитални средства во вториот квартал и планира да понуди “полн спектар“ на такви инвестиции, “дали преку физички биткоин, деривати или традиционални инвестициски фондови“, изјави Рич за CNBC.

Банките на Wall Street во голема мера ги избегнуваат криптовалутите. Иако биткоинот сега има повеќе од единаесет години, има многу малку работи што всушност можете да ги купите со него, а нестабилноста е голем ризик. Пред три години Goldman ангажираше трговци со криптовалути за да помогне во водењето на пазарите на дигитални средства, со цел да ги запознае луѓето со компанијата, како и клиентите со криптовалути, но компанијата неодамна ја занемари идејата за биткоин како класа на средства.

Растот на биткоинот во последните неколку месеци ги заинтригира богатите инвеститори на нов начин. За време на напливот на криптовалутата во 2017 година, тие претежно останаа настрана. Ворен Бафет го нарече биткоинот “фатаморгана“, а и извршниот директор на JPMorgan Chase & Co. Џејми Димон рече дека станува збор за “измама“ (иако подоцна изрази жалење за изјавата).

Фото: Freepik