Голдман Сакс: Каде да ги „паркирате парите“ во 2022 година

94

Инвеститорите нема добро да ја паметат оваа година. Берзата е во пад; пазарот на обврзници ја има својата најлоша година досега; паднаа главните криптовалути како Биткоин; дури и некогашниот жежок пазар на недвижности почнува да пука.

Каде и да погледнете, цените на имотот паѓаат.

Тим на Голдман Сакс, предводен од главниот американски стратег за акции Дејвид Џ. Костин, им понуди совети на инвеститорите кои сакаат да инвестираат на тие незгодни пазари во истражувачка белешка во вторникот.

Нивниот совет се фокусира на вековното прашање за инвеститорите на берзата: што е подобро, вредноста на акциите или акциите во раст? Или што ако, деновиве, не е ниту едното ниту другото?

Раст наспроти вредност

Lyft е добар пример за акции во раст. Гигантот за споделување возење се очекува да ја зголеми продажбата за 27% оваа година и е високо ценет од пазарот, но забележа негативен нето приход во пролетниот квартал. Со други зборови, треба да инвестирате во растот на компанијата.

Hewlett-Packard, од друга страна, е солиден пример за вредноста на акциите. Приходите на мултинационалниот технолошки гигант се зголемија за помалку од 5% во пролетниот квартал, но неговите акции се тргуваат со само осум пати поголема заработка, во споредба со просечниот сооднос цена-заработка од 13,1 за S&P 500. Има многу солидна вредност.

Изборот помеѓу вредноста и акциите со раст е секогаш предизвик за инвеститорите, но во годините по Големата финансиска криза, акциите во раст беа сведоци на неверојатна ера на подобри перформанси предводени од врвни технолошки компании.

Сега, сепак, со зголемувањето на каматните стапки од страна на Федералните резерви, зголемувањето на ризикот од рецесија и врвот на инфлацијата, Голдман вели дека вредноста на акциите ќе си дојдат сами.

„Тековните релативни вреднувања на пазарите на капитал сугерираат дека вредноста ќе генерира силни приноси на среден рок“, напиша тимот на Голдман, додавајќи дека вредносните акции треба да ги надминат акциите со раст за три процентни поени во текот на следната година.

Инвеститорите можеби ќе сакаат да бидат претпазливи околу инвестирањето во акции во раст, бидејќи на тие акции ќе им треба „меко приземјување“ и пад на каматните стапки за да го надминат S&P 500, соопштија од Голдман.

Згора на тоа, акциите за раст изгледаат особено скапи во однос на множители на приходите и приходите.

„Екстремно високите вреднувања понекогаш може да се оправдаат со очекувањата за екстремно брз раст на заработката. Сепак, важно е да се забележи дека економистите на Голдман сè уште гледаат само 33% шанси за рецесија во САД во текот на следната година и 48% шанси за рецесија до септември 2024 година.

Сепак, тимот на Голдман, исто така, забележа дека вредноста на акциите историски ги надминуваат акциите на раст околу врвовите на инфлацијата, мерено со индексот на потрошувачки цени (CPI). И главниот економист на Голдман, Јан Хациус, во август рече дека верува оти инфлацијата веќе го достигнала врвот, дури и ако најверојатно ќе остане покачена од историските стандарди до крајот на годината.

„Акциите на вредноста ги надминаа акциите на раст во 12-те месеци по седум од последните осум годишни врвови на основната инфлација на CPI“, напиша тимот на Голдман во средата.

Се разбира, постои уште една можност што инвеститорите би можеле да ја разгледаат. Голдман не ја спомна оваа стратегија во својата белешка и воопшто не вклучува акции.

Иако вредноста на акциите би можеле да ги надминат акциите со раст во наредната година, многу инвеститори веројатно нема да сакаат да се вратат на пазарот поради повиците на инвестициските банкари за повеќе проблеми.